Frequently Asked Question

Mire jó ez az SCHacc?
Last Updated 8 years ago

Ezek az információk VIK-esekre vonatkoznak, építészek jelenleg csak az admin.sch-t tudják az SCH Accountjukkal használni!

Mire jó az SCH Account?

Az SCH Account birtokában a KSZK számos szolgáltatásához hozzáférhetsz. Jár hozzá email fiók, tárhely, VPN szolgáltatás, valamint be lehet vele jelentkezni a KSZK néhány szerverére. Az SCH előtag ellenére nemcsak a kollégisták számára hasznos, a külsős VIK-esek is ugyanúgy igénybe vehetnek mindent, amit az account nyújt.

A szolgáltatásaink részletes litáját itt találod, ezen a lapon csak a legfontosabbakat emeltük ki.

Hogyan kaphatok?

Online regisztrálhatsz a https://admin.sch.bme.hu oldalon az ott leírtaknak megfelelően.

A jelszóválasztásnál be kell tartani néhány elvet, ezekről részletesebben itt, a 4. lépés környékén.

Hogyan érem el az email fiókom? Mi lesz az email címem?

Itt érheted el az email fiókodat:

https://messenger.sch.bme.hu vagy https://webmail.sch.bme.hu.

Vagy saját klienssel az itt leírtak alapján.

Az email címed: @sch.bme.hu

Hogyan tudom átirányítani az emailcímemet egy másikra?

A http://messenger.sch.bme.hu oldalon az Options fül Settings menüpontjában tudod, és ha bepipálod, hogy ne legyen helyi másolat, akkor be sem fog telni a tárhelyed.

Hogyan érem el a tárhelyem?

A tárhelyedet centauron(linux) keresztül érheted el, a /home/ mappában. A tárhelyeden fileokat WinSCP(windows) vagy scp(linux) segítségével helyezhetsz el. Ha valamit másokkal is meg szeretnél osztani, akkor a public_html mappába tedd. Ennek tartalma így érhető el: home.sch.bme.hu/~SCHAcc. Ez remek módja például annak, hogy levlistán elkerüld a csatolt file küldését.

Mire használhatom a KSZK-s szervereket?

A két szerver, amivel leggyakrabban találkozni fogsz: centaur (linux) és krtek(windows).

A krtek egy Windows 2008 terminálszerver, amit távoli asztal klienssel (win: mstsc.exe, linux: rdesktop) tudsz elérni. Mivel van VPN, a helyi meghajtók felcsatlakoztatása le lett tiltva.

A centaur egy linuxos shell szerver, és ssh-val (windows: putty+winscp) lehet rá belépni, és nagyjából mindent csinálni, amit egy linuxon mezei felhasználóként lehet.

Van egy olyan lehetőség, hogy ha tűzfal mögül szeretnél ssh-zni, és le van tiltva a 22-es port, akkor kapcsolódj a shell.sch.bme.hu címre, aminek minden portján a centauron lévő ssh szerver figyel, tehát ha van egy nyitott port, akkor már nyert ügyed van.

Cubby

SCH Accounttal jogosult vagy a LogMeIn felhőszolgáltatása Pro változatának használatára. Részletek:http://cubby.kszk.info

NOD32 vírusírtó

Az SCH Accounttal NOD32 licenszt is igényelhetsz, bővebb információ: https://www.eset.hu/sch

FIGYELEM!

Az Eset Smart Security tűzfal az utóbbi időben nem működött megfelelően nagyon sok embernél, hálózati kieséseket produkált. Ennek oka egy beállítás, az ún. “arp mérgezés blokkolása”. Ha ezt a “how-to“-knál leírt módon kikapcsolod, nem lesz problémád. A Házon belül a Nod32 Antivirus szoftver használata javasolt.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!