Frequently Asked Question

Saját AP beállítása
Last Updated 8 years ago

Ahol nincs SCH WiFi, ott is van lehetőség WiFi-hozzáférés létrehozására, saját Access Point használatával. Ennek hátránya, hogy csak az egy VLAN-ban lévő embereket tudja kiszolgálni (egy VLAN jellemzően két szintet foglal magába). Ez azt jelenti, hogy a szobádban mindenki fogja tudni használni, ha valaki átjön a szintedről, akkor szintén, de ha feljön a barátod 5 szinttel lejjebbről, akkor ő nem fog tudni csatalkozni erre az AP-ra.

A saját AP-hoz szükséged lesz egy AP-ra. Ezt a funkciót a legelérhetőbb áron egy vezeték nélküli router tudja ellátni. Ha ez megvan, akkor a következő lépéseket kell megtenned:

  • A router egyik LAN portját egy faliporthoz kell csatlakoztatnod. Ez bár elvesz egy faliportot, de a router maradék LAN portjaihoz (a routert gyakorlatilag switchként használva) csatlakoztathattok eszközöket, azzal a megkötéssel, ami a saját AP-nál WiFi-n is megvan: csak a saját VLAN-odból csatlakozhatnak rá emberek.
  • A router WAN portjához tilos bármit (főleg az uplinket) csatlakoztatni, mert ebben az esetben a router NAT-olni fog, ami a hálózaton szigorúan tilos.
  • Kapcsold ki a routeren a DHCP-t. A kollégista portokon DHCP guard van konfigurálva, ami lecsapja a portot, ha valaki IP-t próbál osztani onnan. Így tudjuk megakadályozni, hogy valaki véletlenül 1-2 emeletnyi kollégistának rossz beállításokat osszon.
  • Regisztrálnod kell az AP-t az admin.sch.bme.hu oldalon (Hálózat, Wi-Fi, AP). Itt megkapod a beállítandó SSID-t és a csatornát, amin az AP-d működhet. Ezen beállítások használata kötelező.
  • A routered vezeték nélküli MAC-címét hozzá kell adnod egy meglévő regisztrációdhoz. Erre technikai okokból van szükség, ez nem azt jelenti, hogy azt a regisztrációdat nem használhatod másra.
  • Kötelező a WPA2 titkosítás használata, lehetőleg AES-el és nem TKIP-pel. Kötelező a legalább 8 karakter hosszú, mindhárom karakterosztályt (kisbetű, nagybetű, szám) tartalmazó jelszó használata.
  • Mentsd el a beállításokat és indítsd újra a routert

Please Wait!

Please wait... it will take a second!