Frequently Asked Question

Sávszélesség-korlátozás
Last Updated 3 years ago


A témával kapcsolatban néhány hasznos információt itt is megtalálsz: https://kszk.sch.bme.hu/support/

Az SCH-ban 2002 óta forgalomkorlátozás van. A forgalom számlálásába csak a házból az egyetemen kívülre menő adatmennyiség számít bele, azaz amit kintről a gépedről LEtöltenek. Ennek a magyarázata az, hogy normális működés közben rólad nem húznak tanulmányi céllal le nagy dolgokat. Akiről mégis (pl. nagyfelbontású képeket TDK céljából), az természetesen egyéni elbírálás alapján mentesülhet a korlát alól.

Az algoritmus elve a 4 napos (96 óra) csúszó ablak. Ennyi idő alatt a gépedről az egyetemi hálózaton (152.66.*.*) kívülre menő adat maximum 32GB (mobilreg esetén 256MB) lehet, amint átléped ezt a határt azonnal valamilyen korlátozásban részesülsz.

Megengedett maximális feltöltés átlépése egy hetes sávszélesség-korlátozással jár.
1. alkalom: 25Mbit/s
2. alkalom: 10Mbit/s
3. alkalom: 5 Mbit/s
4. alkalom: 2 Mbit/s
5. alkalom: 1 Mbit/s
6. alkalom: 512 kbit/s
7. alkalom: 256 kbit/s
8. alkalom: 128 kbit/s
9+ alkalom: 128 kbit/s és minden alkalommal eggyel több hétig tart a korlátozás

Egyéb fontos tudnivalók a rendszerrel kapcsolatban:

  • Minden hálóregkor az alkalmak száma nullázódik.
  • Amennyiben valaki megkapj a korlátozását, akkor nullázódik a feltöltésszámlálója.
  • Korlátozás alatt megint túlforgalmaz valaki, akkor a táblázat szerinti következő sávkorlátot kapja és újraindul az egy hét időtartam.
  • Ezek a sebességek nem egyénekhez tartoznak, hanem akik a megfelelő csoportban vannak, nekik a közös ki- és bemenő maximális sebességét korlátozzuk.
    Pl.: Alice és Bob is sokat töltöttek fel a félév folyamán és mind a ketten már az 1Mbit/s-es csoportban vannak. Bob elkezdi leszedni a legújabb sorozat részt 1Mbit/s-el, ekkor Alicenak nem marad sávszél, aki egy jó kis SCH listás fakkolós thread-el jutalmazza a többieket.

A kollégium és az egyetemi hálózat tanulmányi célokat szolgál. Ha tényleg tanulmányi céllal előre láthatólag többet fogsz forgalmazni, ezt előre bejelentve a netibiz@sch.bmeANTISPAM.hu -n, kaphatsz a kitiltás alóli feloldást. Ezt viszont meg kell indokolni, minden eset egyéni elbírálás alá esik, és csak előre bejelentett esetekkel áll módunkban korrekten foglalkozni.

Ha bármi kérdésed lenne ezek után a tiltással kapcsolatban, írj bátran a netibiz k sch.bme.hu-ra.






Please Wait!

Please wait... it will take a second!